Najlepšie materiály športového oblečenia

The best sportswear materials

Cvičenie Vás dostane do formy, nabudí endorfínmi a má pozitívny účinok na psychiku. Nestačí mať iba kvalitné športové vybavenie či doplnky stravy, do ktorých ste ochotní investovať stovky eur, ale rovnako dôležité je aj kvalitné športové oblečenie. Ak už športujete dlhší čas, máte v cvičení nejaký preferovaný systém. Už ste zistili, čo potrebujete a v čom sa cítite pohodlne. Našli ste svoje top kúsky, ktoré Vám sedia, sú z kvalitného materiálu, priedušné, odolné a ľahko sa udržiavajú? Ak so športom iba začínate, máme pre Vás zopár užitočných rád na výber materiálov na športové oblečenie. Vyvarujte sa toho, aby ste si zapratali šatník množstvom nevhodného oblečenia. Pre zástancov minimalizmu v športovej móde funguje tzv. kapsulový šatník, kedy Vám stačia tri-štyri topy, dvoje - troje spodné časti, dvoje športové topánky a jedna mikina alebo bunda.

TECHNICKÉ MATERIÁLY

Kvalitný materiál je pri výbere športového oblečenia jedným zo základných aspektov. Technické materiály ako polyester, nylon, spandex či elastan sa prispôsobia Vašej postave, majú výbornú priedušnosť, rýchlo schnú a majú vysokú elasticitu pri pohybe.

PRIEDUŠNOSŤ

Technické materiály poskytujú vysokú priedušnosť, čím zabraňujú, aby zostával pot na koži. Rýchloschnúce oblečenie oceníte najmä pri dynamickom cvičení. Naopak, obľúbená bavlna je nevýhodná v tom, že neodvádza pot od tela, ale to nemusí prekážať napr. pri joge, kde sa až tak nepotíte.

ODOLNOSŤ

Akákoľvek športová aktivita sa nezaobíde bez pádov, nárazov a iných drobných úrazov. Všetky tieto sprievodné javy sa potom podpisujú aj na Vašom oblečení. Kvalitné športové oblečenie vyniká dlhou životnosťou. Je odolné a predstavuje tiež akúsi ochranu pred škrabancami, odreninami a ranami. V konečnom dôsledku za kvalitný kúsok zaplatíte oveľa menej ako za lacné veci, ktoré musíte stále obmieňať. Takéto zmýšľanie je vhodné aj z hľadiska udržateľnosti.  

SEAMLESS OBLEČENIE PODPORUJE UDRŽITEĽNÉ SPRÁVANIE

Až 90% ponuky značky TIMME tvorí seamless oblečenie, ktoré sa pletie na špeciálnom stroji do jediného kusu látky, čo eliminuje odpadový materiál bežne vznikajúci pri výrobe oblečenia. V kontexte dlhodobej produkcie oblečenia všeobecne ide o pomerne špecifickú a hlavne revolučnú a inovatívnu pletiarsku technológiu na kruhových stavoch. Je to počítačovo riadená technológia výroby jedného kusu odevu vcelku s minimálnym alebo žiadnym rezom. Oproti doterajšej konvenčnej výrobe odevov razantne optimalizuje mieru vzniknutého odpadu a výrazne urýchľuje výrobu produktu v protiklade ku klasickému šitiu na šijacích strojoch. Absencia švov eliminuje dráždenie pokožky, zaisťuje lepšie padnúci strih odevu a poskytuje neobmedzený rozsah pohybu. 

KOMPRESNÉ MATERIÁLY

Často nakupujeme rôzne výživové doplnky, ktorých úlohou je posilniť kosti a kĺby, stimulovať kardiovaskulárny systém, zregenerovať svaly, čo má za úlohu pôsobiť preventívne proti preťaženiam, či dokonca zraneniam. Zraneniam však môžete predchádzať aj výberom správneho športového oblečenia. Kompresné športové oblečenie napomáha pri ochrane svalov pred zraneniami a zápalmi, zvyšuje prietok krvi v svaloch a prúdenie kyslíka. Oblečenie z kompresného materiálu zabezpečí, že Váš krvný obeh zostáva v norme, materiál vyvíja mierny tlak na žily, čím uľahčuje prietok krvi a udržuje Vaše srdce v tempe. Srdce potom pumpuje viac kyslíka do svalov, čo prispieva k zvýšeniu úrovne energie a zníženiu únavy. Energia z Vašich svalov sa mení na vyšší výkon, rýchlejšie regeneruje a Vy dosiahnete očakávaný výkon. 

KOMFORT PRI ŠPORTE JE NADOVŠETKO

V každom oblečení, ktoré na svoje športové aktivity zvolíte, sa musíte v prvom rade cítiť dobre. Nesmie Vás obmedzovať v pohybe, ani by Vás nemalo nikde tlačiť. V ideálnom prípade by ste ho na sebe vôbec nemali cítiť. Pri nesprávnom výbere oblečenia sa počas cvičenia nebudete vedieť dostatočne koncentrovať, čo môže odvádzať pozornosť od tréningu. V horšom prípade sa môžete zraniť. Voľné a príliš veľké oblečenie môže pri cvikoch prekážať, tesné Vám zas môže brániť v pohybe a obmedzovať krvný obeh. Pre dosiahnutie pohodlia musí spolu fungovať strih aj materiál oblečenia.

VOĽBA VHODNÉHO OBLEČENIA VZHĽADOM K ŠPORTOVEJ AKTIVITE

Svoje športové oblečenie prispôsobte konkrétnej aktivite. Vo fitness oblečení by ste sa mali cítiť silní a nezastaviteľní. Ak si skúšate zvršky, predveďte niekoľko cvičných pohybov, aby ste zistili akú má oblečenie kompresiu a či Vám vyhovuje to, akú oporu poskytuje. Najmä ženy by mali mať vo svojom šatníku aspoň jednu športovú podprsenku s vysokou oporou. Aby legíny dobre plnili svoju úlohu, mali by Vám sadnúť na telo ako druhá koža. Pre jemný efekt zoštíhlenia bruška siahnite po legínach s vyšším pásom. Krásne sadnú na telo (bez efektu tesného korzetu) a Vy sa budete cítiť oveľa sebavedomejšie! Vysoký pás navyše prispieva k tomu, že legíny lepšie držia na svojom mieste a počas cvičenia sa nešmýkajú. 

Odporúčania na jednotlivé typy produktov v závislosti od druhu športu:

POSILŇOVANIE
Voľte priedušné, elastické topy alebo športové podprsenky so strednou až vysokou oporou. Kombinovať ich môžete s legínami alebo šortkami. Tak napríklad taký športový overal, vyzdvihne Vašu siluetu, má všestranné využitie a patrí medzi trendy roku 2024. 
Oblečenie na posilňovanie si dnes môžete vyberať zo širokej farebnej škály a množstva produktov, záleží len na tom, v čom sa cítite najlepšie. Skúste cvičiť vo fitness centre s vrstvami oblečenia, svaly by totiž počas rozcvičky mali byť v teple, následne až sa zvýši Vaša telesná teplota, zvršky si môžete vyzliecť.

JOGA, PILATES
Nízka intenzita Vám umožňuje vybrať si voľnejšie alebo tesnejšie oblečenie, nemalo by to byť však nič, čo Vás bude v pohybe obmedzovať. Určite Vám budú prekážať dlhé šnúrky a ďalšie “zbytočné” ozdoby. Voľte športové sety z mäkších, elastických materiálov, ktoré Vám zabezpečia komfort a umožnia maximálnu voľnosť pohybu.

BEH
Na behanie sa určite hodí kompresné oblečenie, ktoré dokáže podporiť výdrž. Mnohým ľuďom na beh však vyhovuje aj voľné oblečenie. Ako sme písali vyššie, záleží len na Vás v čom sa cítite najlepšie, nezabúdajte však na dôležitosť správne zvoleného materiálu. Bavlna je síce príjemná a nemá problém sa Vám prispôsobiť, ale ak sa spotíte, mokrí ostanete až kým sa nevyzlečiete. A to nie je nič príjemné. A to je dôvod, prečo sa športové oblečenie vyrába z technických materiálov, ktoré sú rýchloschnúce, odvádzajú pot, pokožke umožňujú dýchať a doprajú Vám maximálnu voľnosť pri pohybe. Outfit na beh môžete vyskladať z podprseniek s vyššou oporou, bežeckých šortiek, legín, tričiek, topov s dlhým rukávom. V šatníku by Vám určite nemala chýbať ani vetru odolná bunda.

AEROBIK, HIIT
Na dynamické cvičenie je tak ako pri behu vhodné vyberať kúsky z materiálov, ktoré Vašej pokožke umožnia dýchať, sú rýchloschnúce, ľahké a vysoko elastické.
Vyberajte legíny alebo úzke šortky umožňujúce plný rozsah pohybu, športové podprsenky s vyššou oporou alebo vypasovanejšie topy.

TURISTIKA
Základ šatníka každého milovníka turistiky by mala byť pot odvádzajúca základná vrstva, šortky, legíny alebo zateplené nohavice, teplá alebo funkčná mikina a nepremokavá bunda.

CYKLISTIKA
V závislosti od toho, ako dlho a ako často bicyklujete, investujte do nohavíc, ktoré chránia oblasť slabín pred odieraním a nepohodlím ako sú vystužené šortky alebo spodná bielizeň. Voľte cyklistické šortky, legíny, športové podprsenky alebo topy a bundy odolné voči poveternostným vplyvom.

 

Na záver

Ak sa obzeráte po novom športovom oblečení, dbajte na správny a vhodný výber materiálov z ktorých sú vyrobené. V duchu príslovia „dvakrát meraj a raz strihaj“ zabudnite na bezhlavé nakupovanie a nechajte si poradiť od odborníkov. Odev na šport sa totiž často vyberá len podľa módnych trendov. Športové oblečenie by však malo byť najmä funkčné. Majte v šatníku niekoľko flexibilných kúskov, ktoré si môžete obliecť na akékoľvek cvičenie. Investujte do kvality a táto investícia sa Vám niekoľkonásobne vráti.

Prezrite si širokú ponuku značky TIMME a vyskúšajte kvalitné športové oblečenie z najobľúbenejších kolekcií Skin, Bombshell, Level Up či Vital, ktoré sú vyrobené z vhodných materiálov a spĺňajú kritériá všestrannosti na rôzne druhy športov.

 

SÚVISIACE ČLÁNKY